LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia transferă forţe la Bahmut pentru a înlocui luptătorii Wagner. Zelenski aduce un omagiu americanilor căzuţi pentru apărarea Ucrainei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia transferă forţe la Bahmut pentru a înlocui luptătorii Wagner. Zelenski aduce un omagiu americanilor căzuţi pentru apărarea Ucrainei

Potrivit armatei ucrainene, rușii transferă forțe la Bahmut pentru înlocuirea luptătorilor Wagner. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus luni un omagiu cetăţenilor americani care au luptat pentru apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:15 Un rănit într-un nou atac masiv asupra Kievului

Cel puţin o persoană a fost rănită în noaptea de luni spre marţi în timpul unui nou "atac masiv" al dronelor ruseşti asupra Kievului, a anunţat primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, transmite AFP.

Victima, o femeie de 27 de ani, a fost internată în spital, a informat Vitali Kliciko pe Telegram.

Potrivit administraţiei civile şi militare din Kiev, rănile sale sunt "moderate" şi se datorează căderii de resturi în cartierul Holosiivski din sudul capitalei.

Tot conform administraţiei civile şi militare, atacul din noaptea de luni spre marţi a fost efectuat cu drone, iar alte căderi de resturi au provocat incendiul unei case din cartierul Darniţskii din sudul capitalei şi a trei maşini în cartierul central Pecerski.

Potrivit primarului, o clădire cu mai multe etaje a fost avariată şi în districtul Holosiivskii."Atac masiv! Rămâneţi în adăposturi!" a avertizat Vitali Kliciko.

UPDATE 04:00 Rusia emite un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham

Conducerea de la Moscova a decis să emită un mandat de arestare pe numele senatorului Lindsey Graham. Decizia vine după ce pe internet a circulat o înregistrare video cu senatorul american care sărbătorește moartea unor trupe rusești.

"Să ştiu că angajamentul meu faţă de Ucraina a atras mânia regimului lui Putin îmi aduce o bucurie imensă", a scris luni senatorul Graham într-o postare pe Twitter.

"Voi continua să fiu alături şi pentru libertatea Ucrainei până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean". "În cele din urmă, iată o ofertă pentru "prietenii" mei ruşi care vor să mă aresteze şi să mă judece pentru că am calificat regimul Putin drept criminali de război: Mă voi supune jurisdicţiei Curţii Penale Internaţionale dacă o veţi face", a adăugat el.

UPDATE 02:00 Rusia transferă forţe la Bahmut pentru a înlocui luptătorii Wagner

Potrivit armatei ucrainene, rușii transferă forțe la Bahmut pentru înlocuirea luptătorilor Wagner.

"Da, îşi roteşte în prezent unităţile,în primul rând având în vedere pierderile semnificative suferite de Grupul Wagner. Ei sunt forţaţi să o facă, nu din alt motiv", a declarat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene

Serhii Cherevatyi a mai transmis și că Rusia ar fi folosit soldați recent mobilizați pentru refacerea unității din Bahmut.

"Dinamica confruntărilor de luptă în direcţia Bahmut a fost aproximativ aceeaşi", în ultimele zile, potrivit lui Cherevatyi.

UPDATE 00:00 Preşedintele Zelenski aduce un omagiu americanilor căzuţi pentru apărarea Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus luni un omagiu cetăţenilor americani care au luptat pentru apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse, transmite Reuters.

Într-un mesaj video înregistrat în faţa sediului său din Kiev, Zelenski a marcat Memorial Day - ziua eroilor în SUA - spunând, în engleză: "Noi, ucrainenii, vom fi întotdeauna recunoscători Statelor Unite şi fiecărui american pentru sprijinul extraordinar. Când ne amintim de războinicii care şi-au sacrificat vieţile în numele libertăţii, ne aducem aminte de motivul din care suntem în viaţă, de ce trăim aşa cum vrem şi de ce rezistă naţiunile noastre libere".

Printre miile de cetăţeni străini care s-au înrolat în diferite unităţi militare din Ucraina s-au numărat şi americani, însă - menţionează Reuters - nu există cifre oficiale privind numărul celor morţi în conflictul cu Rusia. Presa şi diferite alte surse de informaţii vehiculează un bilanţ de circa 20 de americani căzuţi pe teritoriul ucrainean.

Agenda europeană a Ucrainei şi reconstrucţia acestei ţări - subiectele abordate de Hristea (MAE) şi vice-ministrul ucrainean Bankov

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Traian Hristea l-a primit, luni, pe vice-ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleksandr Bankov, aflat în vizită în România, context în care au vorbit de reconstrucţia ţării vecine şi de parcursul european al acesteia.

Secretarul de stat român a reiterat "sprijinul puternic şi consecvent al României pentru accelerarea agendei europene a Ucrainei, inclusiv prin deschiderea negocierilor de aderare până la sfârşitul acestui an, împreună cu Republica Moldova, precum şi pentru aspiraţiile euroatlantice ale Kievului", a transmis MAE, potrivit Agerpres.

Cele două părţi au salutat dinamizarea dialogului bilateral dintre România şi Ucraina, precum şi intensificarea relaţiilor economice, inclusiv comerciale, dintre cele două ţări, inclusiv ca rezultat direct al eforturilor comune întreprinse în vederea îmbunătăţirii infrastructurii transfrontaliere.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la procesul reconstrucţiei Ucrainei, în pregătirea Conferinţei pe această temă, care va avea loc la Londra, pe 21 şi 22 iunie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?